Συχνές Ερωτήσεις

 

Τι εξοπλισμό και πόσο χώρο χρειάζομαι για να φτιάξω μπύρα στο σπίτι;

Ο αναγκαίος εξοπλισμός αποτελείται από έναν κάδο ζύμωσης χωρητικότητας 18-30 λίτρων με καπάκι, βρυσάκι και αεροπαγίδα, Επίσης χρειάζονται μια κουτάλα για να ανακατεύουμε το γλεύκος, μια βαλβίδα εμφιάλωσης για να γεμίζουμε μπουκάλια και ένα ταπωτικό. Ο κάδος ζύμωσης 30 λίτρων έχει διαστάσεις περίπου 35x40cm, τα υπόλοιπα εξαρτήματα χωράνε μέσα στον κάδο και όλα μαζί μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα μικρό αποθηκευ-τικό χώρο
Τέλος αν θελετε να αισθάνεστε πιο ασφαλής για το αποτέλεσμα σας συνιστούμε να έχετε και ένα ψεκαστικό φιαλών.

 

Ποιο είναι το κόστος για να αγοράσω βασικό εξοπλισμό και υλικά για την πρώτη μου μπύρα και πόσο είναι το κόστος ανά μπουκάλι έτοιμου προϊόντος;

Το κόστος ξεκινά από περίπου 40 ευρώ για τον απολύτως αναγκαίο εξοπλισμό και υλικά για να φτιάξουμε την πρώτη μας παρτίδα. Αγοράζοντας τον πλήρη βασικό εξοπλισμό, ο οποίος περιέχει και βασικά εξαρτήματα που θα διευκολύνουν την διαδικασία της ζυθοποίησης, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 85 ευρώ μαζί με τα υλικά. Το κόστος αναλωσίμων ανά μπουκάλι 500ml έτοιμου προϊόντος είναι περίπου 0.50 ευρώ….. Και το αποτέλε-σμα πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμένετε… Αξίζει τον κόπο.

 

Τι υλικά θα χρειαστώ για μια παρτίδα μπύρας και πόσα λίτρα μπορώ να φτιάξω;

Η πιο εύκολη μέθοδος ζυθοποίησης είναι το beer kit. Αποτελείται από μια συσκευασία έτοιμου συμπυκνωμέ-νου γλεύκους για παραγωγή περίπου 23 λίτρων μπύρας, και ένα φακελάκι μαγιά. Το μόνο που θα χρειαστούμε επιπλέον είναι περίπου ένα κιλό δεξτρόζη.

 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα;

Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί αλλά οι πιο σημαντικοί είναι η απολύμανση και η θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με την εκάστοτε μαγιά. Όσο για την απολύμανση πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα στην αρχή. Αργότερα κάποια πράγματα γίνονται συνήθεια.

 

Αν ξεκινήσω σήμερα, σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμη για κατανάλωση η μπύρα μου;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεκινήσουμε να εμφιαλώσουμε την μπύρα που φτιάξαμε, είναι περίπου 7-14 μέρες. Μετά την εμφιάλωση θα χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα τουλάχιστον για να παραχθεί το ανθρακικό αλλα θα χρειαστούν περίπου 3 εβδομάδες έως 4 μήνες για την ωρίμανση της μπύρας.

 

Πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα;

Ακόμα και το πιο απλό και οικονομικό beer kit, θα δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις γνωστές εμπορι-κές μπύρες που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Όλες οι σπιτικές μπύρες έχουν γεύση και άρωμα που πιθα-νόν να μην έχετε γευτεί ακόμα. Ανεβάζοντας αργότερα το επίπεδο ζυθοποίησης σε all grain, θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα που μπορεί να φτάσει μια χειροποίητη μπύρα είναι πολύ υψηλή. Με την κατάλληλη συνταγή και τεχνική, μπορεί κανείς να φτιάξει στο σπίτι του μπύρα καλύτερη και από τις κορυφαίες παγκοσμίως ζυθοποιίες.